Νοτιοανατολικά της Μόσχας ο μεγαλύτερος ξύλινος ναός

Στα νοτιοανατολικά της Μόσχας ετοιμάζεται o μεγαλύτερος ξύλινος ναός της πρωτεύουσας της Ρωσίας. Σύμφωνα με το πρακτορείο ИНТЕРФАКС, οι ενορίτες συνεχίζουν τον έρανο προς αναζήτηση επιχορηγήσεων για την εκτέλεση των εργασιών, την κατασκευή και παράδοση του ναού, που αφιερώθηκε στους Πρωτοκορυφαίους Αποστόλους, Πέτρο και Παύλο, στην ενορία του Αγίου Σάββα στο Λιούμπλιν. Την είδηση επιβεβαίωσε στους δημοσιογράφους ο βουλευτής της κρατικής Δούμας, επιμελητής του «Προγράμματος-200», Βλαντίμιρ Ρεσίν (Владимир Ресин).

Σύμφωνα με το πλάνο, ο ναός θα μπορεί να φιλοξενήσει έως και 700 άτομα. Θα είναι ο μεγαλύτερος από τους ξύλινους ναούς της Μόσχας, ενώ και όλα τα γειτονικά του κτίρια θα κατασκευαστούν επίσης από ξύλο. Μάλιστα,  ένα μέρος από αυτά έχει ήδη ανεγερθεί.

Σημειώνεται ότι ο ξύλινος ναός προς τιμήν του Αγίου Σάββα στο Λιούμπλιν χτίστηκε επίσης στο πλαίσιο του «Προγράμματος-200». Αρχικά, εκεί, όπου έγινε ο ναός που μπορεί να φιλοξενήσει έως και 200 άτομα, υπήρχε ένα μικρό παρεκκλήσι για 50 άτομα. Ο ναός αυτός του Αγίου Σάββα είναι ο πρώτος στη Μόσχα προς τιμήν του Αγίου ιδρυτή της Λαύρας στην Αγία Γη.

Το 2016 στην ενορία χτίστηκε το τριώροφο πεντατάξιο κατηχητικό σχολείο, μεγάλη αίθουσα ψυχαγωγίας και μια ευρύχωρη τραπεζαρία. Από κορμούς αιωνόβιων δέντρων, διαμέτρου 60 cm, ανεγέρθη και το μικρό (35 τ. μ.) σπίτι της ενορίας με πήλινα κεραμίδια, όπως γίνονταν τα σπίτια παλιά. Και αυτά τα κτίρια θα ενταχθούν στο συγκρότημα του ξύλινου ναού σύντομα.

Παράλληλα, κοντά στην περιοχή κατασκευής του ναού Πέτρου και Παύλου έχει τοποθετηθεί σκαλιστός σταυρός 7 μέτρων από πεύκη, που δημιουργήθηκε και με λείψανα αγίων του Σολόβκι.

Πηγή: interfax-religion.ru

Μετάφραση, Απόδοση για το Πρακτορείο Ορθοδοξία: Irina Tresorukova, Ευγενία Δίτσα