Ο κυπριακός ναός που κτίστηκε στα πρότυπα της Αγίας Σοφίας

«Μια επίσκεψη στο ναό της Κωνσταντινούπολης μάς έδωσε την έμπνευση να δημιουργήσουμε κάτι παραπλήσιο και στο νησί μας. Άλλο να βλέπετε την εκκλησία σε φωτογραφίες και άλλο από κοντά».

Η δήλωση αυτή έγινε το 2008, στην εφημερίδα Σημερινή, από τον τότε πρόεδρο της εκκλησιαστικής επιτροπής του ιερού ναού Χρυσελεούσης (Στρόβολος), με αφορμή τα θυρανοίξια του ιερού ναού Της Του Θεού Σοφίας ή αλλιώς της Αγίας Σοφίας, στον Στρόβολο.

Ο ρυθμός της τρίκλιτος βασιλική μετά τρούλου, όπως ακριβώς και του ιερού ναού στην Κωνσταντινούπολη, με ελάχιστες μικροδιαφορές, όπως πχ. το μέγεθος.

Ο ναός περιλαμβάνει δύο μικρά καμπαναριά (κάτι που δεν το βλέπουμε συχνά σε καινούριες εκκλησίες.), αφού σκοπός ήταν να δοθεί έμφαση στην αίγλη του θόλου.

Ο χώρος που χτίστηκε ο ναός είναι ιδιαίτερος, αφού βρίσκεται στο κέντρο της ενορίας Χρυσελεούσης Στροβόλου και εξυπηρετεί όσο το δυνατόν καλύτερα τους ενορίτες. Η γη δεν χρειάστηκε να αγοραστεί, αφού ήδη ανήκε στην εκκλησία. Η περάτωση του ναού διήρκησε σχεδόν μια δεκαετία.

Θεωρείται μια από τις μεγαλύτερες εκκλησίες της Κύπρου, με χωρητικότητα περίπου 850 καθημένων. Ο χώρος περιλαμβάνει τρία μικρά εκκλησάκια, ακριβώς κάτω από την κύρια εκκλησία (το ένα διαθέτει βαφτίστηριο και σε αυτό τελούνται βαφτίσεις), όπως επίσης μια μεγάλη αίθουσα πολλαπλής χρήσεως (η οποία συνήθως χρησιμοποιείται για δεξιώσεις γάμων), εξομολογητήριο και γραφεία.

Φωτογραφία: Big Cyprus

Πηγή: city.sigmalive.com