Το μοναστήρι του Αγίου Σάββα στη Βηθλεέμ

Το μοναστήρι ιδρύθηκε από τον Άγιο Σάββα τον Ηγιασμένο και βρίσκεται δέκα μόλις χιλιόμετρα από τη Βηθλεέμ στο δρόμο που οδηγεί προς τη Νεκρά Θάλασσα. Το μοναστήρι λειτουργεί αδιάκοπα εδώ και περίπου 1500 χρόνια και είναι άβατο για τις γυναίκες.

Στη μονή  φυλάσσεται ως ιερό κειμήλιο το άφθαρτο σκήνωμα του Αγίου Σάββα. Το 584 το λείψανο του αγίου Σάββα ανακομίσθηκε αδιάφθορο όταν ανοίχθηκε ο τάφος του, για να ενταφιασθεί ο ηγούμενος Κασσιανός.

Στην αυλή της μονής υπάρχει μια φοινικιά, την οποία σύμφωνα με την παράδοση φύτεψε ο Άγιος Σάββας. Τα φύλλα της λέγεται ότι είναι θαυματουργά για τα ζευγάρια που αντιμετωπίζουν προβλήματα τεκνοποίησης.
Η Ιερά και Σεβάσμια Λαύρα του Οσίου Πατρός ημών Σάββα του Ηγιασμένου στην έρημο της Ιουδαίας αποτελεί μοναδικό φαινόμενο στην Εκκλησιαστική μας Ιστορία. Όπως πολύ σωστά έχει επισημανθεί, η Λαύρα του Αγίου Σάββα είναι η πριγκίπισσα πασών των Μονών και το πρότυπο παράδειγμα μοναχικής βιοτής. Υπήρξε πρωτοπόρος στην διαμόρφωση της Ορθοδόξου λατρείας, του Τυπικού και της Ιεράς Υμνογραφίας. Ανέδειξε στο νοητό στερέωμα της Εκκλησίας μας πλήθος αγίων, Ιεραρχών, Ομολογητών, Αναχωρητών, Οσίων Κοινοβιοτών, Διδασκάλων, Θεολόγων και Μαρτύρων.