Ήθη και έθιμα της Κύπρου για την μέρα τον Θεοφανείων

Βασική τελετουργία της ημέρας των Θεοφανείων, αποτελεί ο «αγιασμός των υδάτων», με τη ρίψη του Σταυρού, κατά μίμηση της Βάπτισης του Χριστού.

Δεκάδες κολυμβητές περιμένουν για να πιάσουν τον Σταυρό που θα ρίξει ο Ιερέας και να λάβουν την ευλογία του ιερωμένου. Ο πρώτος που θα πιάσει το Σταυρό, θεωρείται ευλογία και θα έχει καλή τύχη.

Επίσης, ο κόσμος παίρνει και αγιασμό από την εκκλησία και επιστρέφοντας στο σπίτι ραντίζει το σπίτι του, τα χωράφια του, τις δουλειές του αλλά και τα ζώα τους για να πάνε όλα κατ’ ευχήν.

Τα παιδιά λένε την πουλουστρίνα και τα κάλαντα των Θεοφανείων «Καλημέρα τζιαί τα φώτα τζιαί την πουλουστρίνα πρώτα» και έτσι παίρνουν λεφτά από θείους και παππούδες.

Υπάρχει η παράδοση στην Κύπρο την Παραμονή των Θεοφανείων, οι νοικοκυρές να ψήνουν λοκουμάδες, σκορπώντας μερικούς από τους λοκουμάδες στην οροφή του σπιτιού για να φάνε οι καλικάντζαροι και να φύγουν λέγοντας «Τιτσί τιτσί λουκάνικο κομμάτι ξεροτήανο να φάτε τζιαί να φύετε».

Καλικάντζαροι

Λέγονται και “Σκαλαπούνταροι”, οι Καλικάντζαροι, σύμφωνα με την παράδοση είναι δαιμόνια που εμφανίζονται κατά το Δωδεκαήμερο (25 Δεκεμβρίου – 6 Ιανουαρίου) όπου τα νερά δεν είναι βαπτισμένα.

Οι Καλικάντζαροι φημολογείται ότι βγαίνουν από τον Κάτω Κόσμο που ζουν για να πειράξουν τους ανθρώπους και να τους ανακατέψουν τα σπίτια.

Σε κάποιες περιοχές της Κύπρου, κυρίως χωριά, υπήρχε η φήμη οτι οι Καλικάντζαροι είναι μωρά που έχασαν την ζωή τους πριν προλάβουν να τα βαφτίσουν.

Πηγές: offside.com.cy – Μικαέλα Μέσσιου