Εκκλησία Αγίου Γεωργίου Φραγκούδη

Λίγα μόλις μέτρα από τη θάλασσα της Λεμεσού, η λευκή εκκλησία σε σχήμα ροτόντας, βρίσκεται η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου Φραγκούδη, που αντικατέστησε το παρεκκλήσι της Αγίας Νάπας. Πέρα από την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική της, η εντυπωσιακή διακόσμηση στο εσωτερικό της είναι ένας ακόμα λόγος για να ξεχωρίζει.

Η εκκλησία κατασκευάστηκε μετά την καταστροφή του παρεκκλησιού στα όρια του Δήμου Αγίου Αθανασίου, στην περιοχή που είχε αρχίσει να αναπτύσσεται πληθυσμιακά και μπορούσε να συγκροτήσει ολόκληρη ενορία. Η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου Φραγκούδη έλκει το όνομά της από έναν διακεκριμένο Λεμεσιανό, τον Γεώργιο Σ. Φραγκούδη, στον οποίο οφείλει την ύπαρξή του το Πάντειο Πανεπιστήμιο στην Ελλάδα.

Σε συνδυασμό με τα μοντέρνα κτίρια της περιοχής , όπως το εμβληματικό The Oval, η λευκή ροτόντα δημιουργεί μία ενδιαφέρουσα εικόνα. Ιδιαίτερα εντυπωσιακή είναι και η πυκνή αγιογράφηση στο εσωτερικό της, με την επιβλητική εικόνα του Παντοκράτορα στον κεντρικό θόλο, περικυκλωμένο από δεκάδες στενόμακρα παράθυρα, από τα οποία φωτίζεται ολόκληρος ο ναός.

Πηγή: allaboutlimassol.com