Το θαύμα της βασιλόπιτας

Μία ιστορία που έμεινε σαν έθιμο μέχρι σήμερα, είναι η ιστορία της βασιλόπιτας. Γιατί τις πρώτες βασιλόπιτες, τις έφτιαξε ο ίδιος ο Άη Βασίλης.

Ο Μόδεστος που ήταν έπαρχος στην Καισάρεια εκείνα τα χρόνια ζήτησε από τον λαό πολύ μεγάλους φόρους. Τότε ο Άγιος Βασίλης είπε στον κόσμο να φέρει ότι χρυσαφικό του είχε απομείνει. Με τα χρυσαφικά στο χέρι πήγες στον Μόδεστο για να τον πληρώσει. Τον μάλωσε και του εξήγησε αυστηρά πόσο άδικος ήταν με τον λαό, που ήταν φτωχός. Τότε ο έπαρχος ντράπηκε και δεν ήθελε πια να πάρει το σακούλι που του έδινε ο επίσκοπος.

Όταν ο Άγιος Βασίλης γύρισε στην Καισάρεια θέλησε να δώσει πίσω τα χρυσαφικά στον κόσμο. Κανείς όμως δεν ήθελε να τα πάρει. Έτσι ο Άγιος Βασίλης ζύμωσε μικρές πίτες και έβαλε από ένα κόσμημα στην καθεμία. Τις μοίρασε την Κυριακή μετά το αντίδωρο και ο κάθε άνθρωπος βρήκε μέσα στη πιτούλα του το χρυσαφικό που είχε ο ίδιος δώσει.

Για αυτό και εμείς σήμερα φτιάχνουμε μία μεγάλη βασιλόπιτα, βάζουμε μέσα ένα φλουρί και λέμε πως όποιος τον κερδίσει μέσα στο κομμάτι του, είναι και ο τυχερός της χρονιάς!