Ο ορθόδοξος Άγιος Βασίλης

Σε αντίθεση με τον Santa Claus , ο Άγιος Βασίλης είναι ένα πραγματικό πρόσωπο, ένα από τα πιο σημαντικά στην Ορθοδοξία.

Γεννήθηκε το 330 στη Νεοκαισάρεια του Πόντου και από παιδί ακόμα έτυχε βαθιάς, χριστιανικής μόρφωσης.

Ήταν ο επίσκοπος της Κασετάσης της Καππαδοκίας, ένας κορυφαίος θεολόγος του 4ου αιώνα και ένας από τους τρεις Ιεράρχες, προστάτες των γραμμάτων.  Συμπλήρωσε τις σπουδές του στην Καισάρεια, στην Κωνσταντινούπολη και αργότερα στην περίφημη Φιλοσοφική Σχολή των Αθηνών, όπου γνωρίστηκε και συνδέθηκε με στενή και ειλικρινή φιλία με τον Γρηγόριο, που αργότερα έγινε επίσκοπος στη Ναζιανζό.

Σπούδασε Ρητορική, Φιλοσοφία, Αστρονομία, Γεωμετρία, Ιατρική, Φιλολογία και Φυσική στην Αθήνα και περιόδευσε στην Αίγυπτο, τη Μεσοποταμία, την Παλαιστίνη και την Κοίλη Συρία για να εξοικειωθεί με τους ασκητές και να μελετήσει το μοναχισμό.

Το 370 διαδέχθηκε στον επισκοπικό θρόνο τον Μητροπολίτη Καισαρείας Ευσέβιο.

Ο Μέγας Βασίλειος πέθανε την 1η Ιανουαρίου του 379, σε ηλικία μόλις 49 χρόνων, και πάμφτωχος. Άφησε όμως πίσω του ένα σπουδαίο και πλούσιο έργο. Έγινε γνωστός για τη φιλανθρωπία του καθώς Ήταν η αιτία  να χτιστούν νοσοκομεία, φτωχοκομεία, ορφανοτροφεία και γηροκομεία και φρόντιζε πάντα όσους είχαν την ανάγκη του. Επίσης άφησε πίσω του αμέτρητα συγγράμματά του και τη μάχη του εναντίον του αρειανισμού,

Ο Άγιος Βασίλης των Ελλήνων απέχει πολύ από τον εύσωμο και χαρούμενο Άγιο Βασίλη της βόρειας Ευρώπης. Σύμφωνα με τις μαρτυρίες ήταν  αδύναμος, μελαχρινός, με μαύρα γένια και πάντα χαμογελαστός.

Σύμφωνα με την παράδοση, αμέσως  μετά τα Χριστούγεννα, ξεκινούσε πεζός με ένα ραβδί στο χέρι του, και από όπου περνούσε ζωντάνευαν κλαδιά και πέρδικες  τα οποία συμβολίζουν δώρα.  Δεν έφερε δώρα στους ανθρώπους. Τα δώρα του   συμβολικά: η ιερατική ευλογία και η καλοτυχία .