Άγιος Ελευθέριος, γιορτάζει σήμερα 15/12

Διακαής πόθος της Ανθίας ήταν να επισκεφτεί τη Ρώμη. Στο ταξίδι που έκαναν μαζί, ο επίσκοπος Ρώμης Ανίκητος, όταν είδε τον Ελευθέριο εκτιμώντας την πολλή νοημοσύνη του, τη θερμή πίστη και το αγνό ήθος του, τον έλαβε υπό την προστασία του.

Σε ηλικία 15 ετών χειροτονήθηκε από τον επίσκοπο Ρώμης Ανίκητο, διάκονος και έπειτα από τρία χρόνια χειροτονήθηκε ιερέας. Αργότερα σε ηλικία είκοσι ετών, με κοινή ψήφο κλήρου και λαού έγινε επίσκοπος Ιλλυρικού, σημερινής Αλβανίας με έδρα την Αυλώνα.

Όταν ο Σεπτίμιος Σεβήρος πληροφορήθηκε για την μεγάλη χριστιανική δράση του Ελευθερίου διέταξε την σύλληψή του. Έπειτα από πολλά βασανιστήρια ο Ελευθέριος οδηγήθηκε από τους ειδωλολάτρες στην αρένα της Ρώμης. Τα άγρια ζώα όμως δεν τον άγγιξαν, γι’ αυτό και αποκεφαλίσθηκε μαζί με την μητέρα του.

Έτσι ο Άγιος Ελευθέριος πέρασε «εἰς τὴν ἐλευθερίαν τῆς δόξης τῶν τέκνων τοῦ Θεοῦ». Δηλαδή στην ελευθερία της ένδοξης κατάστασης των παιδιών του Θεού.

Ο Άγιος Ελευθέριος θεωρείται βοηθός των εγκύων γυναικών. Τους δίνει «καλή λευτεριά». Πολλές γυναίκες επικαλούνται τη βοήθεια του και ακουμπούν το εικονισματάκι του αγίου πάνω τους. Η αντίληψη αυτή αναφέρεται και σ’ ένα προσόμοιο στιχηρό της εορτής.

Κυριακή 15 Δεκεμβρίου Εορτολόγιο:

Κυριακή των Αγίων Προπατόρων
Άγιος Ελευθέριος ο Ιερομάρτυρας
Αγία Ανθία
Άγιος Κορέμμων ο έπαρχος
Άγιοι Δύο Δήμιοι
Άγιος Ελευθέριος ο Κουβικουλάριος
Αγία Σωσάννα η Οσιομάρτυς
Άγιος Βάκχος ο Νέος
Όσιος Παύλος ο νέος που ασκήτευσε στο Λάτριο όρος
Μνήμη Χειροτονίας Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου
Άγιος Στέφανος Αρχιεπίσκοπος Σουρόζας
Αγίος Γουρίας