ΕΟΡΤΟΛΟΓΙΟ: Ποιοί είναι οι Άγιοι που γιορτάζουν σήμερα 13/12

ΠΟΙΟΙ ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ:

Αρης,Ευστράτιος, Ευστράτης, Ευστρατάς, Στρατάς, Στρατής, Στράτος, Ευστρατία, Ευστρατούλα, Στρατούλα, Στράτα, Ευστράτιος, Ευστρατης, Ευστρατας, Στρατας, Στρατής, Στρατος, Ευστρατία, Ευστρατούλα, Στρατούλα, Στρατα, Ιουβενάλιος, Ιουβεναλία, Ιουβενάλης, Γιουβενάλης, Ιουβεναλιος, Ιουβεναλία, Ιουβενάλης, Γιουβενάλης, Λουκάς, Λουκία, Λουκίτσα, Λουκας, Λουκια, Λουκιτσα

Σήμερα γιορτάζουν οι Άγιοι: Ευστράτιος, Αυξέντιος, Ευγένιος, Μαρδάριος και Ορέστης, η Αγία Λουκία η παρθένος και ο Όσιος Άρης

Ο Άγιος Ευστράτιος, που ήταν ανώτερος αξιωματικός, συνελήφθη από το Δούκα Λυσία. Αυτός, αφού τον βασάνισε σκληρά, τον έστειλε στον έπαρχο Αγρικόλα όπου φημισμένος  ωμότητα του απέναντι στους Χριστιανούς, τον βασάνισε και έβαλε τον Ευστράτιο να βαδίσει με σιδερένια παπούτσια, που είχαν μέσα μυτερά καρφιά.

Κατόπιν τον έριξε μέσα στη φωτιά.

Ο Άγιος Αυξέντιος, ήταν Ιερέας και συμπολίτης του Άγιου Ευστρατίου, ο ηγεμόνας τον πίεσε να αλλαξοπιστήσει με πολλές δελεαστικές υποσχέσεις. Αλλά ο άξιος ακόλουθος του Χριστού απάντησε:

“Δεν είναι ανάγκη να λέω πολλά λόγια Λυσία. Στη ζωή αυτή είμαι του Χριστού και θα είμαι δικός Του μέχρι θανάτου. Και αν αναρίθμητους δαρμούς και πληγές μου δώσεις, και αν με φωτιά και σίδερο με λιώσεις, ο Χριστός μου είναι παντοδύναμος και ο Σταυρός Του ακαταμάχητος. Αυτός καθ’ εαυτόν ο Αυξέντιος είναι αδύνατος. Αλλά του χριστιανού Αυξεντίου το φρόνημα δε θα κάμψεις ποτέ”.

Εξαγριωμένος ο ηγεμόνας από την απάντηση, τον αποκεφάλισε.

Το Μαρδάριο, του τρύπησαν τους αστραγάλους, τον κρέμασαν με το κεφάλι προς τα κάτω, τον βασάνισαν και τον έκαψαν.

Ο αξιωματικός Ευγένιος, του έκοψαν τη γλώσσα και τα χέρια, του έσπασαν τα πόδια και μετά εξέπνευσε.

Του στρατιώτη Ορέστη τον θανάτωσαν, αφού τον ξάπλωσαν σε πυρακτωμένο κρεβάτι. Την μνήμη των πιο πάνω Αγίων, τιμούμε στις 13/12 και τους ονομάζουμε Άγιοι Πέντε Μάρτυρες. Τα πιο πάνω γεγονότα, έγιναν το 296 μ.Χ

Η Αγία Μάρτυς Λουκία, καταγόταν από τις Συρακούσες της Σικελίας και μαρτύρησε κατά την περίοδο των διωγμων.

Το ονομα της Ἁγίας Λουκίας προέρχεται από το lux-lucis πού σημαίνει φως.

Γεννήθηκε περίπου το 280μ.Χ καί μαρτύρησε περίπου το 304,σε νεαρή ηλικία στα χρόνια που στην εξουσία ήταν ο αυτοκράτορας Διοκλητιανός.

Καταγόταν από πλούσια και μορφωμένη Ελληνορωμαϊκή Χριστιανική οικογένεια. Ο πατέρας της Λούκιος πέθανε όταν ἐκείνη ήταν σε πολύ νεαρή ηλικία.

Την μεγάλωσε η μητέρα της Ευτυχία από την οποία διδάχθηκε γράμματα, την αλήθεια της Ορθόδοξης πίστης και το μήνυμα της αγάπης του Ιησού Χριστού.

Ο Όσιος Άρης ήταν ένας από τους Όσιους και σοφούς ασκητές της Αιγυπτιακής ερήμου. Δεν γνωρίζουμε αρκετές πληροφορίες για τον Όσιο Άρη. Η μνήμη του τιμάται από την εκκλησία στις 13/12.

Οι Πέντε Μάρτυρες έχουν κάνει άπειρα θαύματα.

Ένα χαριτωμένο γεγονός, έλαβε χώρα σε ένα μετόχι της Νέας Μονής Χίου, αφιερωμένο στους Αγίους. Το χρόνο που συνέβη το Θαύμα, βαρύς και σφοδρός επέπεσε ο χειμώνας. Εξαιτίας του υπερβολικού χιονιού δεν μπόρεσαν οι πατέρες να κατέβουν στο μετόχι ούτε και οι προσκυνητές να έλθουν στο εκκλησάκι. Μόνος του ο εφημέριος χτύπησε το σήμαντρο, εποίησε ευλογητός και άρχισε τον Όρθρο.

Ξαφνικά βλέπει Πέντε ευπρεπείς ανθρώπους, που εισήλθαν με ευλάβεια στο Ναό, άγνωστοι στον ιερέα, να παίρνουν θέσεις, ανά δυο στα αναλόγια και στο μέσον ο νεότερος να κανοναρχεί. Τα πρόσωπά τους οικεία, η ενδυμασία τους παράξενη, οι φωνές τους λαμπρές, το ύφος τους επιβλητικό. Έχαιρε και ηγάλλετο καθ’ εαυτόν, δοξάζων Τον Θεόν ο εφημέριος, για τους αναπάντεχους βοηθούς. Τον κεντούσε όμως η περιέργεια να μάθει ποιοι ήταν. Έφτασε η ώρα του συναξαρίου. Ο νεαρός κανονάρχης διαβάζει: … Ο δε Άγιος Ορέστης απυγόμενος τω κραββάτω εμειδίασεν και προσεσχηκώς τω Αγίω Ευστρατίω είπεν: Εύξαι υπέρ εμού… . Δηλαδή, ο δε Άγιος Ορέστης, καθώς οδηγείτο στο κρεββάτι εμειδίασε και αφού πλησίασε τον Άγιο Ευστράτιο, τον παρεκάλεσε να προσευχηθεί. Τη στιγμή εκείνη, ο άνθρωπος που έμοιαζε με τον Άγιο Ευστράτιο σηκώνει τα μάτια του και βλέποντας με πολλή προσοχή τον όμοιο του Ορέστη, του λέγει:

—Γιατί μεταβάλλεις τα λόγια και δεν τα λες όπως είναι γραμμένα; Ανάγνωσε το σημείο αυτό για δεύτερη φορά. Αυτός όμως και πάλι άλλαξε το ρήμα και αντί να αναγνώσει εδειλίασε, επειδή ντρεπόταν ξαναείπε, εμειδίασε . Τότε ο Άγιος Ευστράτιος του φωνάζει δυνατότερα:

—Διάβασε το όπως το έπαθες, διότι δεν εμειδίασες βλέποντας το κρεβάτι, αλλά εδειλίασες. Και αμέσως μετά από το λόγο αυτό και οι Πέντε έγιναν άφαντοι. Βλέποντας ο ιερέας το παράδοξο έμεινε άφωνος για πολλή ώρα. Όταν συνήλθε, τελείωσε την ακολουθία όπως-όπως. Με φόβο διηγήθηκε κατόπιν το γεγονός σ’ αυτούς που ήρθαν αργότερα.

Ένα άλλο θαύμα, συνέβη στο Άγιον Όρος και συγκεκριμένα, κοντά στην Σκήτη της Αγίας Άννης. Διηγείται ένας γέροντας της Σκήτης : Αυτό που αξίζει να σας πω, είναι το θαύμα που έγινε για την αγιογράφηση του Κυριακού (δηλ. της κεντρικής εκκλησίας της Σκήτης). Οι αγιογράφοι Αθανάσιος και Κωνσταντίνος εζήτησαν ένα υπέρογκο ποσόν από τους Αγιαννανίτες πατέρες, για να ιστορήσουν το Κυριακόν. Οι πτωχοί πατέρες δεν είχαν φυσικά χρήματα κι έτσι οι αγιογράφοι έφυγαν προς την πλευρά της Μεγίστης Λαύρας, προς μεγάλη λύπη των Αγιαννανιτών.

Στον δρόμον όμως συναντήθηκαν με Πέντε “αλλιώτικους” ανθρώπους, οι οποίοι σ’ ενέπνεαν καθώς τους κοίταζες.

– Ευλογείτε· είπαν οι αγιογράφοι.

Ο Κύριος, απήντησαν με μια φωνή οι Πέντε και ρώτησαν:

Ποιοι είστε και πού πάτε;

– Αγιογράφοι είμαστε και φεύγουμε άπρακτοι από την Αγιάννα, διότι δεν τα βρήκαμε με τους πατέρες οικονομικώς για να ιστορήσουμε το Κυριακό τους. Τότε ο ένας από τους Πέντε που έμοιαζε επικεφαλής, είπε αυστηρά:

– Αυτά είναι ανήκουστα… Μα είναι δυνατό να ζητάτε μεγάλα χρηματικά ποσά από ακτήμονες πατέρες, όπως είναι όλοι οι μοναχοί; Είναι δυνατό; Να και οι τέσσερις εδώ αδελφοί μου, το ίδιο λέγουν.

Συμφωνείτε Αυξέντιε, Ευγένιε, Μαρδάριε, Ορέστα;

– Το αυτό φρονούμεν Ευστράτιε και ημείς! Οι δύο αγιογράφοι τα χρειάστηκαν, γιατί κατάλαβαν πως είχαν να κάνουν με Αγίους, οι οποίοι τους είπαν και τούτο:

– Να επιστρέψετε πάραυτα ν’ αγιογραφήσετε το Κυριακό και ό,τι σας δώσουν οι πατέρες, να το πάρετε λέγοντας “να ‘ναι ευλογημένο”· τίποτ’ άλλο.

Επίσης στον αριστερό χορό ν’ αγιογραφήσετε τους Πέντε Μάρτυρας Ευστράτιον, Αυξέντιον, Ευγένιον, Μαρδάριον και Ορέστην.

Αμέσως μετά εξαφανίστηκαν από τα έκπληκτα μάτια των δύο αγιογράφων, οι οποίοι συγκινημένοι έκαναν και έκαναν ξανά τον σταυρό τους, καθώς επέστρεφαν στο Κυριακό το οποίον αγιογράφησαν εξαιρετικά, αφού βεβαίως ανέφεραν στους πατέρες της Σκήτεως το θαύμα.